Infraszauna

Az infrasugárzás pozitív élettani hatásai

A nap ereje:

A nap energiájának nagy része az infravörös tartományban keletkezik. A kabin az UV-sugárzás helyett az infravörös hősugárzás elvén működik, ami kedvező hatással van az Ön egészségére és közérzetére. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az infravörös-technika optimális használata különböző panaszokat pozitív eredménnyel befolyásol.

 

 
Általános gyógyító hatások:

Vérkeringési, veseműködési zavarok, köszvény, reuma, ízületi betegségek, csukló és végtagfájdalmak, allergia, bőrpanaszok, hexensussz, isiász, hátfájdalmak, húzódás, porckorongkárosodás, derékfájdalmak, cellulitisz, idegrendszeri panaszok, stressz kezelése, méregtelenítés, keringési- és immunrendszer megerősítése, sportsérülések kezelése stb.

 

A vitalitás elősegítése:

A hősugárzás a testbe 4 cm mélyen hatolhat be. Az infravörös energia ellentétben más hőleadással rendkívül hatásos, mivel a testrészeket közvetlenül melegíti fel, anélkül, hogy a levegőt hőközvetítőként használná. (A levegő hőmérséklete csak 40-60 °C)

 

Izzadás:

Az infravörös hőkabinban a test 80%-ban vizet, 20%-ban zsírt, koleszterint és zsírban oldódó méreganyagokat, nehézfémeket, valamint sókat veszít. A természetes és egészséges izzadás révén enyhe, mélyreható, belülről kifelé haladó tisztulási folyamat zajlik le. A hagyományos szaunákhoz képest kétszer - háromszor jobban izzadunk.

 

Sport:

Az infravörös kabin jó kondícióban tartja az izmokat a sérülés időszakában is. A kabint sportolás előtt is ajánlatos használni az izmok bemelegítésére.

 

Alkalmazhatóság:

Az infraszauna bármely helyiségben felállítható. Alkalmas fiatal és idős számára egyaránt. A viszonylag alacsony, 40-60 °C -os levegőhőmérséklet nagyon kellemes, és egy kezelés csak mintegy 30 percet vesz igénybe. A fülkét - a mélymeleg hatásnak köszönhetően - felöltözve is lehet használni. Ezután elegendő egy meleg tusfürdő és úgy érzi magát, mintha újjászületett volna.

 

Az infraszauna előnyei

Fájdalomcsillapító hatású

Az infraszaunában a mély hő segíti a véredények kitágulását, amely megkönnyebbülést és gyógyulást hoz az izmoknak és az enyhe szöveti sérüléseknek. Európában a hipertermiás terápia széles körben alkalmazott az izületi gyulladástól szenvedő betegek kezelésében. Az infravörös terápiát hatékonyan alkalmazzák Japánban a nyáktömlő gyulladás fibromialgia, reumás izületi gyulladás, hátfájás, isiász, lumbágó, fejfájás, görcsök, rándulások és más izom vagy csontbántalmak esetén. Az öregkori merevség és fájdalmak sok fajtája csökkenthető vagy megszüntethető az infravörös szaunákkal.


Cellulit megszűntetése

A formás lábon, combon is megjelenhet időnként a kötőszövet rendellenessége, vagy is a narancsbőr-jelenség. A zsírsejtek több zsírt raktároznak el a kelleténél. A bőr dudoros, szivacsos lesz a comb tájékán. A kezdődő cellulit már felismerhető. Zsírpárnácskák alakulnak ki a csípőn, combon, fenéken, ritkábban a térden és az alkaron. A zsírsejtek megnagyobbodnak, nyomást gyakorolnak a véredényekre, gyengül a keringés, víz és méreganyagok gyülemlenek fel. 
A kozmetikusok és a kozmetológusok rutinszerűen alkalmazzák programjukban a napi infraszaunázást, hogy a cellulit csökkentsék.

Mivel a Infraszauna infravörös sugarai mélyen a bőr alá hatolnak, a narancsbőr ily módon történő kezelése sokkal eredményesebbé tehető. 
A megélénkült vérkeringés stimulálja a verítékmirigyeket és ez által megszabadít a mérgektől és a salakanyagoktól. Ma már Magyarországon is felismerték az infrakabinok jelentőségét a kozmetikában és a gyógyászatban.

 


Elégeti a kalóriákat és segít a súlyellenőrzésben

Az Infraszaunában egyszerre megy végbe a verejtékképződés, és a kalóriaégetés, miközben vérkeringése felélénkül. Egy átlagos kondícióban lévő személy egyetlen szaunázás után csaknem 500 gr verejtéket képes kibocsátani és eközben 300-600 kalóriát elégetni. Ez azt jelenti, hogy Ön súlyt is veszít nem csak vizet. Tekintettel a súlyellenőrzésre, ez a hatás az infra-szaunát a hagyományos szaunákkal összehasonlítva akár 300%-kal is hatásosabbá teheti.


Eltávolítja a mérgeket és a salakanyagokat

A megélénkült vérkeringés stimulálja a verejtékmirigyeket és ezáltal megszabadít a testben felhalmozódott mérgektől és salakanyagoktól. A napi verejtékezés segít a méregtelenítésben és a testet megszabadítja a rákkeltő hatású nehézfémek (ólom, higany, cink, nikkel és kadmium), valamint az alkohol, nikotin, szoodium, kénsav és koleszterin lerakódástól.


Csökkenti a stresszt és a fáradékonyságot

Az Infraszauna lágy melegében eltöltött pár perc kellemesen feszültségoldó hatással van a feszült idegekre és izmokra. A kabinból kilépve testileg és szellemileg egyaránt felfrissülve és megerősödve folytathatja mindennapjait. A hipertermiás terápia az egyik dolog, amely jelentősen megnöveli a növekedési hormon szintjét, mely fontos a test szöveteinek karbantartásában, beleértve a test izmait. A krónikus fáradékonyságban szenvedő betegeknél a hipertermiás terápia segít helyreállítani a vegetatív idegrendszer helyes működését.

 


Javítja a vérkeringést, erősíti a kardiovaszkuláris rendszert

Mialatt a verejtékezés fokozódik, hogy lehűtse a testet, az Ön szíve erősebben dolgozik, mialatt a vérkeringése megélénkül. Ezzel ugyanazt a hatást éri el, mint a folyamatos sporttevékenységgel. Az egyén "testmozgás-hatást" élhet át, miközben olvas és pihen egy infraszaunában. A NASA kutatói szerint az infravörös passzív testmozgás az ideális alternatíva az asztronauták fitten tartására hosszú űrutazás során. A legjobb atléták infraszaunát használnak izmaik bemelegítésére, edzés előtt, vagy után, hogy megelőzzék a sérüléseket és segítsék az izmok regenerálódását.


Erősíti az immunrendszert

A Infraszauna mély stimuláló hatása által emelkedik a test hőmérséklete, mesterséges láz alakul ki. Miközben a test elkezd a láz ellen védekezni, természetes módon erősödik az immunrendszer. A nehézfémek és mérgek eltávolítása a megerősödött verejtékezés kiváltotta salaktalanítás együttes hatása javítja a használók általános egészségi állapotát, csökkenti a betegségre való hajlamát. Ez a sugárterápia segíthet lerövidíteni a megfázásból vagy influenzából való felépülés idejét, és gyorsabb reakcióra készteti az immunrendszert. Tapasztalat mutatja, hogy gerjeszti a test természetes gyógyulási folyamatát.


Hatásos alacsony hőmérsékleten

35-55 C hőmérséklet között sokkal biztonságosabb és kellemesebb hőmérsékleten dolgozik, mint a hagyományos szaunák. A hosszúhullámú infravörös sugárzás 3,5-4 cm mélyen az izomrostokba hatol. Ennek hatására a normálisnál 3-4-szer erősebb verejtékképződés tapasztalható.

 

Az infraszauna hatásai

1. Meggyorsítja a gyógyulási folyamatot

2. Az akklimatizáció növeli a szív teljesítményét, a vérplazma számot és optimalizálja a só veszteséget

3. Enyhíti a stressz tüneteket

4. Fokozza a test energiáját és egyensúlyát

5. Kalóriát éget el

6. Tisztítja és méregteleníti a testet

7. Csökkenti az étvágyat

 

8. Növeli a szívizom teljesítőképességét

9. Növeli a vitális energiát

10. Növeli a nyirokáramlást

11. Gyorsítja az anyagcserét

12. Fokozza a súlyvesztést és csökkenti a cellulitiszt

13. Táplálja, kondicionálja és hidratálja a bőrt

14. Oxigén (belélegzett)

       - Növeli a vérellátást

       - Csökkenti a szív munkáját

       - Élénkít és energiát ad

 

15. Oxigén (felhasznált)

       - Segíti a hidratálás megőrzését

       - Növeli a bőr tónusának tisztaságát és egyenletességét

       - A szennyező anyagok bőrsejtekbol való eltávolításával

16. Elősegíti a méregtelenítést

       - Segíti a bőrgyógyulását, mikro bőrsérülések, vagy lézerkezelések után

17. Elősegíti a jobb alvást

18. Elősegíti a sportsérülések utáni rehabilitációt

19. Elősegíti az immunrendszer javulását

20. Elősegíti a belső egyensúly és a test szervei közötti egyensúly javulását

 

21. Elősegíti a verejtékezést és a méregtelenítést

22. Elősegíti a relaxációt és a megújulást

23. Enyhíti a stresszt és a fájdalmat

24. Enyhíti a vázizomzat problémákat

25. Csökkenti a víz visszatartást

26. Enyhíti a fájdalmakat

27. Csillapítja az izomfájdalmakat

28. Szinergizálja a test, az elme és a lélek kölcsönhatásait

 

Színterápia

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a különböző színek különféle hangulatokat váltanak ki belőlünk. A színterápiában a színek gyógyító, stimuláló hatásait használjuk ki. A színek gyógyító és közérzetjavító hatása megsokszorozódik a színterápia használatával. Pótolja az elveszett energiát, javítja a memóriát és az ellenálló képességet, oldja a stresszt, enyhíti az emésztési panaszokat, élénkít, frissít, fiatalít. A színterápia harmóniát teremt lelkünkben, és nyugalmat hozhat számunkra. Hollwich (1964), Tilgner (1967) és Dieckhuss (1974) foglalkozott a színes sugárzásnak az emberi vízháztartásra, cukoranyagcserére, köztiagy- és agyalapi mirigy- rendszerre, a vér összetételére, a hormonanyagcserére, a vegetatív idegrendszerre, és a máj anyagcsere folyamataira gyakorolt hatásaival.


 

Bár a színeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatását kísérletekkel alátámasztott bizonyítását csak az 1900-as években kezdték meg, a színek terápiás hatóerejét már az ókori egyiptomiak, görögök is tudatosan alkalmazták. Panaszoktól függően a betegeket olyan helyiségbe fektették, melynek ablakait színes, főként piros, kék vagy ibolyaszínű anyagokkal takarták be. A kívülről jövő napsugarak rezgései ez által új minőségre tettek szert, s pozitívan hatottak az adott betegségre a test, lélek és a szellem területén is.

A színterápiában alapvető feltétel, hogy tiszta színeket használjunk. A legtisztább színfrekvenciák természetes úton jöhetnek létre, és mindenki által hasznosíthatók. Színterápiás módszernek nevezhetjük azt, amikor elmerülünk a természet színeinek megfigyelésében, egy-egy virág, fa, kristály, a barna föld, a napfelkelte narancsszínében, a kék ég és a tenger, illetve a folyók vizében, tükröződő fényekben.

 

 
Piros
 
Aktivizál, élénkít, lendületesebbé, intenzívvé tesz. A piros, mint a legforróbb szín, a vérre gyakorol közvetlen hatást. Ezért vérkeringési zavarok ellen ajánlható. A piros szín az ekcémára, valamint az összes, nem gyulladásos bőrbetegségre kedvező hatást fejt ki. 
 
Kék 
Ez a hűvös szín nyugtatóan hat mindenfajta izgalmi állapotban. A civilizációs ártalmak közül a magas vérnyomást gyógyíthatjuk, sot normalizálhatjuk kék besugárzással. A kék színt mindezek mellett eredményesen alkalmazzák még klimaxos zavarok kezelésében is. A pajzsmirigy-túltengés, a strúma is megfékezhető ezzel a színnel, sőt következetes kezeléssel e folyamatok visszájukra is fordíthatók. 
 
Sárga 
A sárga meleg szín, a legközelebb áll a fényhez és a naphoz. Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti. A méregtelenítő szervek: a máj, a vesék és a húgyhólyag működését ösztönzi és erősíti. Ha szellemi tevékenységet végzünk, sárga szín alkalmazása mellett jobban tudunk összpontosítani. 
 

Zöld 
A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot. Izületi és visszérgyulladások zöld szín hatására fájdalommentessé válnak, szamárköhögés és hörghurut mérséklődik. A szem szinte pontosan a retinára fókuszálja a zöld fényt, ezáltal igen megnyugtató a szem számára.